עד לפני מספר שנים, שירותי בדק בית למבנים משותפים היו דבר נדיר יחסית. באותם השנים, ההנחה הרווחת הייתה שרכישה של בית חדש מבטיחה איכות גבוהה. הנחה זו, שהייתה ברורה כמעט מאליה הפכה כיום לרלוונטית הרבה פחות.
עם השנים המצב השתנה מיסודו. כיום, בתי המשפט עמוסים בתביעות של דיירי בתים משותפים שנכנסו לדירה בבית משותף וגילו שהתוצאות שהובטחו להם רחוקות מהמציאות. מפרט חסר, ליקויי בניה, תקלות שונות – זוהי מציאות עגומה שניתן בהחלט להימנע ממנה.
כדי להימנע מכניסה לבית עם תקלות וכדי להצליח לחייב את הקבלן לתקן את הליקויים צריך לעשות דבר פשוט – לשכור שירותי בדק בית למבנים משותפים. ביחס למחיר הדירה, מדובר בשירות זול במיוחד שמי שנמנע ממנו פשוט משלם ביוקר או סובל לחינם.
ליקויים נפוצים
רכישה של בית או דירה בישראל נחשבת להוצאה כבדה. אנשים מוציאים את מיטב כספם ולרוב גם לוקחים משכנתא לשנים רבות כדי לממן רכישה של דירת מגורים בבית משותף, גם כאשר לא מדובר בשכונות יוקרה.
המציאות כיום, לדברי מהנדסים ומומחים, מלמדת שחלק ניכר מהדירות החדשות שנמכרות בישראל סובלות מליקויי בניה משמעותיים. בין הליקויים הנפוצים ביותר ניתן למצוא בעיות של רטיבות, קירות עקומים, טיח מתקלף, בעיות בצנרת, חסר בנקודות חשמל, אריחים שבורים ועקומים, סדקים בקירות ועוד.
אז מה עושים?
לפני שנכנסים לדירה חדשה או אפילו לאחר שנכנסים לדירה שנרכשה בכסף רב, יש מה לעשות. שירותי בדק בית למבנים משותפים הם התשובה הטובה ביותר. כאשר שוכרים את השירות של חברה מתמחה אפשר:
- לחייב את הקבלן לבצע את התיקון של הליקויים, באופן מלא ועל חשבונו, כתנאי להשלמת התשלום הסופי על הדירה.
- לחייב את הקבלן לבצע תיקונים גם לאחר שהתמורה עבור הנכס שולמה במלואה. לקבלן חלה חובה לספק אחריות בגין ליקויים שונים, לעיתים למשך שנה ולעיתים גם לתקופה ארוכה אף יותר.
- במידה הצורך, ניתן לקבל מהחברה הבודקת פירוט של ליקויים לצורך הגשת תביעה לבית המשפט. חלק מהחברות שמבצעות בדיקת מבנים, משותפים ואחרים, מעמידות לרשות הלקוח גם עדים מומחים.