מהי תכנית תמ"א 38 ?
בעשורים הראשונים של קום המדינה ניבנו בניינים רבים במהירות ובצורה סטנדרטית, על מנת למלאות צורך של קליטת אוכלוסייה רבה שהגיעה לארץ במסגרת של העליות הגדולות של היהודים מאזורים רבים של העולם. הבניינים ניבנו על פי סטנדרטי בניה ישנים. לכן רבים מהם לא מסוגלים היום לעמוד בפני רעידות אדמה. החשש הוא שהם יקרסו וייצרו נזקים אדירים בו זמנית. לכן, הגתה המדינה תכנית שנקראת תמ"א 38. התכנית נועדה לחיזוק בתים ישנים על ידי דייריהם. כל זאת מבלי שיצטרכו לשלם על החיזוק. המדינה נותנת שווי כסף בדמות תוספות אחוזי בנייה. קבלנים שנשכרים לבנות את הבניינים מקבלים אחוזי בנייה במקום תשלום כספי. הם בונים דירות נוספות בבניין , מוכרים אותם, וזהו למעשה הרווח שלהם בפרויקט.
איך מתארגנים לפרויקט של התמ"א ?
בניין שדייריו מעוניינים לגשת לפרויקט תמ"א 38. צריכים להיערך לכך. הם צריכים לשכור שירותים של עורך דין תמא 38. עורך דין כזה מכיר את הנהלים בכל הפרויקט. הוא יכול לייעץ ולהנחות את הדיירים. לאחר מכן צריך לחפש קבלן לטובת הפרויקט. צריך לעשות עימו משא ומתן. במסגרת המשא ומתן אפשר לקבל הרבה הטבות מהקבלן המבצע. אפשר לקבל שיפוץ הדירה, תוספת של שטח לדירה. לעיתים אפשר לקבל חניות, מחסנים ועוד. במקרים מיוחדים אפשר לקבל גם חנויות שיכולת להיבנות מתחת לבניין. הכול תלוי בתכנית המתאר של האזור.
כיצד מתנהל פרויקט תמ"א 38
לאחר סיכום כל הפרטים צריך לחתום על הסכם עם הקבלן הבונה. נציגי ועד הבית צריכים להיעזר בשירותים של עורך דין תמ"א 38. עורך הדין מכיר את כל הפרטים בפרויקט ויודע לייצג את לקוחותיו.בזמן הבניה צריכים הדיירים לעזוב את הבתים ולמצוא מקום דיור חלופי. אי אפשר לשהות במקום בזמן הבניה.
איך נקבע לוח הזמנים בפרויקט תמ"א 38
לוח הזמנים לפרויקט צריך להיקבע בצורה קשוחה. הקבלן צריך לעמוד בו. בבניין כזה יש עשרות דיירים שמתחייבים לדיור חלופי. הם צריכים לסגור תאריכי פינוי לדירותיהם. באופן כללי עושים הדיירים עסקה טובה. הם ישפרו בצורה דרמטית את הדיור שלהם. הם יקבלו דירה יותר גדולה ומחודשת.
אם יש לכם משרד בתל אביב שנמצא בבניין שעוד לא נעשו בו שיפוצים של תמ"א 38, אז יכול להיות שעכשיו זה הזמן להתחיל להעלות את הנושא מול השכנים שלכם בבניין. המדריך שכלול במאמר זה יעזור לכם להבין מה השלבים לביצוע תמ"א 38, כך שכדאי לכם לקרוא אותו.
תמ"א 38 זה פרויקט חשוב
יש משרדים בתל אביב שעוד לא נעשה בהם הפרויקט של תמ"א 38, השלב הראשון במדריך הוא רק להבין את חשיבות העניין. כתוצאה מכך שישראל נמצאת בסיכון רציני של רעידות אדמה, כדאי לחזק כל מבנה, וזה בדיוק מה שעושים במסגרת תמ"א 38 ולכן זה חשוב וכדאי.
האחריות היא של כולם
השלב השני הוא להבין שכל מי שיש לו נכס בבניין שבו יש לכם משרדים בתל אביב למעשה הוא בעל חלק מהאחריות לעניין. אי אפשר יהיה לעשות תמ"א 38 במידה ואחד מבעלי הנכסים בבניין יתנגד לכך, ולכן יש צורך להגיע להסכמה עם כל השכנים.
בדיקת כדאיות הפרויקט
השלב השלישי הוא להציג לבעלי הדירות האחרות בבניין את הכדאיות של תמ"א 38, ואין ספק שבשלב הזה כדאי לכם כבר להתחיל לדבר עם קבלן שיוכל לבצע את הדברים. פעמים רבות במסגרת פרויקט כמו תמ"א 38 אפשר להרחיב את הדירות וגם לסדר ולשפץ את הלובי, כך שכולם ייצאו מאוד מרווחים מכל העניין הזה.
בדיקת עלויות לפני תחילת הפרוייקט
השלב הרביעי, אחרי שכל הדיירים בכל הדירות אשר במבנה המשותף יסכימו לעניין, יהיה להתחיל לבדוק מהן העלויות של תמ"א 38 בבניין שלכם. בכל בניין העלויות הן שונות ולכן עצם העובדה שבבניין אחר ברחוב שלכם שילמו פחות עדיין לא מעידה על עלות הפרויקט במקרה הספציפי שלכם.
שלב אחרון כניסה לפרויקט
השלב החמישי הוא פשוט להתחיל את הפרוייקט. זה נכון שאולי הלקוחות לא יאהבו להגיע למשרדים שלכם בתל אביב בזמן ביצוע הפרויקט, אך אחרי שהוא יסתיים חידוש הבניין בהחלט יוכל להשפיע לטובה גם על מי שיגיע אליכם לפגישות ולכן זה כדאי.
לסיכום, לחדש את המבנה ולחזק אותו זה דבר חשוב ביותר ולכן כדאי לכם לשכנע את השכנים לכך.